Μειωτική στήθους

Το μεγάλο στήθος μερικές φορές δυσκολεύει την καθημερινότητα των γυναικών. Όλο και περισσότερες γυναίκες προχωρούν σε μειωτική στήθους, είτε επειδή αποτελεί προσωπική τους επιλογή, είτε γιατί συντρέχουν λόγοι υγείας και η χειρουργική επέμβαση είναι επιτακτική ανάγκη για την επίλυση άλλων προβλημάτων.

Τι είναι η μειωτική στήθους;

Η μειωτική στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση με την οποία αντιμετωπίζεται η μεγαλομαστία ή ακομα και η γιγαντομαστίαΣτόχος της συγκεκριμένης επέμβασης είναι η αρμονική και αναλογική μείωση του στήθους της ασθενούς. Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας(μετά από την ενηλικίωσή τους) χωρίς περιορισμούς και δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση η λειτουργικότητα του μαστού.

Ποια είναι τα αίτια που γίνεται μια επέμβαση μειωτικής στήθους;

Η μεγαλομαστία δεν προκαλεί μόνο αισθητικά προβλήματα αλλά και σκελετικά . Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες με υπερβολικά μεγάλο στήθος υποφέρουν από χρόνιους πόνους στην πλάτη, στο θωρακικό τοίχωμα αλλά και ενοχλήσεις στον αυχένα, ακόμα και πονοκεφάλους. Επίσης, το μεγάλο στήθος συμβάλλει στην κακή στάση σώματος της γυναίκας, κάτι που εμφανίζει μια σειρά άλλων προβλημάτων, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα χεριώνπροβλήματα στην άσκηση και διαταραχές ύπνου.

Επίσης, η μειωτική στήθους ενδείκνυται και για άλλες περιπτώσεις όπως:

●      Διατήρηση αυξημένου μεγέθους μαστών μετά από περίοδο εγκυμοσύνης

●      Μαστοί διαφορετικού μεγέθους

●      Ερεθισμός δέρματος και μολύνσεις κάτω από τους μαστούς λόγω συγκέντρωσης ιδρώτα

Μειωτική στήθους: Διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης

Η μειωτική στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η ασθενής χρειάζεται να υποβληθεί σε γενική αναισθησία. Η διάρκειά της ποικίλλει και εξαρτάται από την τεχνική που θα εφαρμοστεί και το μέγεθος του προβλήματος που πρέπει να διαχειριστεί ο πλαστικός χειρουργός. Έπειτα, διενεργούνται στο στήθος κάποιες τομές και έτσι αφαιρείται ο επιθυμητός όγκος από το μαστό. Τέλος, ο πλαστικός προχωρά σε ανόρθωση του στήθους, προσφέροντας το καλύτερο δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα.

Μειωτική στήθους: Μετεγχειρητικές πληροφορίες

Μετά την επέμβαση η ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Τις πρώτες ημέρες το στήθος φαίνεται υπερδιορθωμένο, αλλά σταδιακά θα επανέλθει στην τελική του θέση. Κατά τις πρώτες μέρες ανάρρωσης ενδείκνυται ξεκούραση και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μικρός και μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα . Η επιστροφή στις καθημερινές και επαγγελματικές δραστηριότητες προτείνεται τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο. Επίσης, απαγορεύεται το σήκωμα βάρους και η έντονη άσκηση τουλάχιστον για ένα μήνα. Τέλος, η ασθενής χρειάζεται να φοράει ένα στηθόδεσμο υποστήριξης για το χρονικό διάστημα που θα της υποδείξει ο θεράπων ιατρός.

 

Οφέλη της μειωτικής στήθους

Τα οφέλη της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης είναι πολλά. Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μειωτική στήθους:

●      Ανακουφίζονται από χρόνιους πόνους σε πλάτη, μέση και αυχένα.

●      Βελτιώνουν τη στάση σώματός τους και την ποιότητα ύπνου τους.

●      Μπορούν να αθληθούν με περισσότερη ευκολία.

●      Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους.

●      Μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

●      Αποφεύγουν να ταλαιπωρηθούν σε περίπτωση που κατά την εμμηνόπαυση εκδηλώσουν οστεοπόρωση.

●      Έχουν πιο «καθαρές» μαστογραφίες και ο μαστός τους μπορεί να ελέγχεται καλύτερα.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυγιώργης, με τεράστια εμπειρία στην πλαστική χειρουργική και μετεκπαιδεύσεις σε αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης προτείνοντας το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με τη μειωτική στήθους.