Ανόρθωση στήθους

Το στήθος κάθε γυναίκας είναι μοναδικό και με την πάροδο του χρόνου υφίσταται πολλές αλλαγές. Αρκετοί παράγοντες το επηρεάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής της και αυτό μπορεί να χάσει τη σφριγηλότητά του. Σε αυτή την περίπτωση, η ανόρθωση στήθους βοηθάει τις γυναίκες να αποκτήσουν το στήθος που επιθυμούν.

Τι είναι η ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους (μαστοπηξία) είναι μια χειρουργική επέμβαση που συμβάλλει στη βελτίωση του σχήματος των μαστών. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται αφαιρώντας το δέρμα που περισσεύει και συσφίγγοντας τους γύρω ιστούς. Στόχος της επέμβασης είναι η μεταφορά της θηλής και του μαστού σε υψηλότερο σημείο, έτσι ώστε το στήθος να φαίνεται στητό.

Αίτια αλλαγής στήθους

Κατά την πάροδο των χρόνων στο γυναικείο σώμα συμβαίνει μια σειρά από αλλαγές που επηρεάζουν το στήθος και το κάνουν να χάνει την ελαστικότητά του. Πιο συγκεκριμένα, το σχήμα του στήθους μπορεί να μεταβληθεί εξαιτίας:

●   Αυξομείωσης σωματικού βάρους

●   Βαρύτητας των μαστών

●   Εγκυμοσύνης

●   Θηλασμού

●   Γήρατος

●   Κληρονομικότητας

Οι παραπάνω παράγοντες μπορεί να λειτουργούν και συνδυαστικά (π.χ. πολλαπλές εγκυμοσύνες συνδυαστικά με την προχωρημένη ηλικία) και να οδηγήσουν στη χαλάρωση και την πτώση του στήθους.

Είμαι η κατάλληλη υποψήφια για ανόρθωση στήθους;

Στη συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση μπορούν να υποβληθούν γυναίκες που:

●      Δεν είναι καπνίστριες (σχετική αντένδειξη).

●       Έχουν το ένα στήθος χαμηλότερα από το άλλο.

●       Ενοχλούνται στην αίσθηση του στήθους τους, νιώθουν ότι έχει κρεμάσει.

●       Έχουν ρώγες / θηλές με καθοδική κατεύθυνση.

●       Νιώθουν ότι τα στήθη τους έχουν χάσει τον όγκο και το σχήμα τους.

Ανόρθωση στήθους: Διαδικασία

Αρχικά, η ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία. Έπειτα, ο πλαστικός χειρουργός κάνει της απαραίτητες τομές προκειμένου να αφαιρέσει την περίσσεια του δέρματος και να ανυψώσει τον αδένα του μαστού , με σκοπό να σταθεί ανορθωμένος. Το μέγεθος καθώς και το σχήμα των τομών εξαρτάται από το μέγεθος της χαλάρωσης και μεταφέρεται και η θηλή στο σωστό σημείο, δίνοντας της και το ιδανικό σχήμα, έτσι ώστε να συνεχίσει να είναι λειτουργική.

 

Μετά τη χειρουργική επέμβαση

Μετά το πέρας της επέμβασης το αποτέλεσμά της είναι άμεσα ορατό, ωστόσο η τελική εικόνα του στήθους θα έχει διαμορφωθεί πλήρως μετά από μερικούς μήνες. Η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει ένα βράδυ στο νοσοκομείο και μέσα σε 2-3 ημέρες θα μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες και στην εργασία της (εξαιρούνται έντονες αθλητικές δραστηριότητες). Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εύκολα διαχειρίσιμος, αφού μπορεί να καταπολεμηθεί με παυσίπονα. Τέλος, οι επίδεσμοι αφαιρούνται από τον χειρουργό μετά από 3-5 ημέρες και το οίδημα στους μαστούς θα υποχωρήσει σταδιακά μετά από ένα δεκαπενθήμερο. Μετά την αφαίρεση των επιδέσμων, η ασθενής χρησιμοποιεί περίπου για ένα μήνα στηθόδεσμο υποστήριξης.

 

Ανόρθωση στήθους: Πιθανές επιπλοκές

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους, έτσι και η χειρουργική ανόρθωση στήθους μπορεί να εμφανίσει κάποιες επιπλοκές όπως:

●      Κακή επούλωση τομών

●      Υπερτροφικές ουλές

●      Μόλυνση

●      Συσσώρευση υγρών

●      Μικρή ασυμμετρία

●      Αιμάτωμα

●      Ανωμαλίες στο περίγραμμα και το σχήμα του στήθους

●       Αιμορραγία

 

Ανόρθωση στήθους & Αυξητική στήθους

Η ανόρθωση στήθους δεν επηρεάζει τον όγκο του, παρά μόνο βελτιώνει το σχήμα του και το κάνει πιο στητό. Γι’ αυτό το λόγο πολλές γυναίκες αν επιθυμούν παράλληλα μεγαλύτερο στήθος επιλέγουν ταυτόχρονα με την ανόρθωση στήθους να υποβληθούν και σε αυξητική στήθους με τοποθέτηση ενθεμάτων.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μακρυγιώργης, με τεράστια εμπειρία στην πλαστική χειρουργική και μετεκπαιδεύσεις σε αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να επιλέξετε μαζί το σχήμα του μελλοντικού σας στήθους.

Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετική με την ανόρθωση στήθους .